Eetgewoonten

Vandaag is het mijn eerste dag dat ik gestart ben met het veranderen van mijn eetgewoonten.
Het is een testontbijt om te bepalen of mijn spijsvertering hartig eten nodig heeft of een ‘zoet’ ontbijt.
Hoe lang duurt dat ik weer honger krijg of blijft mijn lijf een paar uur verzadigd.

Ik hoor jullie al zuchten. Weer iemand die het over eten heeft!
Dat klopt en ik begrijp jullie weerstand volledig.
Hoe lang voelde ik mij in de weerstand schieten zodra iemand een woord zei over afvallen
of anders eten.

Waarom begin ik er dan nu zelf over?
Al dat gezeur over een verkeerd eetpatroon of het laten staan van lekkere dingen.
Omdat ik niet met een beschuldigende vinger naar jou wijs.
Het gaat over het belang van mijn gezondheid en het afwillen van mijn overgewicht en
last but not least over mijn lichamelijke klachten die steeds meer opspelen.

Het is zo moeilijk om uit een bepaald patroon te stappen of een cirkel te doorbreken.
Vooral als je ZELF weet dat je geen zakken snoep weg werkt.
Geen ladingen koekjes in de kast hebt liggen.
Dat een dieet er zelfs voor zorgt dat je aankomt in plaats dat je afvalt.
Of een maand later zwaarder bent dat ooit tevoren nadat je gestopt bent met diëten.

In dit proces zit ik ook vast.
En ik vond er geen oplossing voor.
Stilletjes, zonder het iemand te zeggen, startte ik weer een keertje om het een week
of twee later opnieuw los te laten. Geen gram ging er vanaf.
De weegschaal stopte echter niet met zijn opgaande getallen.
Mijn lichamelijke klachten namen eveneens toe.
Nog maar niet te spreken over hoe het emotioneel met mij gesteld is.

EN TOEN….….
Hebben jullie de uitspraak “er moet een knop om” vaker gehoord?
Ik wel, menig keer, en daar zocht ik wanhopig naar.
Die stomme knop die alles verandert.

Ik beweer niet dat ik hem gevonden heb, maar ben voorzichtig blij.
Sinds een week ben ik in contact gekomen met het fenomeen “Thermische waarde van het eten”
Nog nooit had ik hier iets over gehoord of gelezen.
Toch sprak het mij enorm aan, omdat ik zoveel herkenningspunten zag in de gevolgen die het eten
van voeding met de verkeerde thermische waarde voor mij hebben.
En ik vroeg mij af of het werkelijk zo simpel was.
Was het inderdaad een kwestie van verkeerd eten, dat wil zeggen de verkeerde verbrandingswaarden
voor MIJN lijf.
Te veel suikers of vet buiten beschouwing gelaten.
Dat speelt zeker mee, maar nee, hier gaat het over wat je spijsvertering (moeilijk) kan verteren of niet.

Mijn lichaam heeft een ketel waar het eten in gaat en een vuur dat het verbrandingsproces
aanwakkert. Het meest belangrijke moment is in die ochtend.
En daar gaat het bij mij al jaren mis. Ik eet altijd in de ochtenduren, maar WAT ik eet dat mag
veranderen.Heel simpel en goed te doen in mijn dagritueel.

Natuurlijk zijn er mensen die in de lach schieten en zeggen dat ze dit al jaren weten.
Dat kan en dat mag.
Voor mij is het helemaal nieuw en vergeet niet… wat goed is voor jou hoeft niet goed te zijn
voor mij. En daarin moet ik mijn weg nog vinden.
Wellicht is het voor jou ook een optie om daar je weg in te vinden.
Welke voeding(middelen) zou jij wel mogen eten en welke misschien wat minder.
Verdiep je er een keertje in. Het zou een wereld van verschil voor je kunnen betekenen.

Succes!